
Zdjęcie: Joshua Resnick (Shutterstock)
Ponieważ zbliża się weekend Dnia Pamięci, moja moc dedukcji mówi mi, że wielu z was (w tym ja) będzie uczestniczyć w grillowaniu. Jestem wielką fanką grillowanych steków czy kotletów schabowych z kością i co roku muszę sobie przypominać o podstawowej zasadzie: po upieczeniu mięso musi odpocząć przez pewien czas. Ale jak długo?
Dr. Pepper Strawberries & Cream dzieli nas od siebie
Jeśli pokroisz mięso zbyt wcześnie po wyjęciu z grilla, ryzykujesz, że soki rozpłyną się po całej desce do krojenia, tracąc smak. Jeśli będziesz czekać zbyt długo, mięso nieuchronnie wystygnie. Znalezienie idealnej strefy Złotowłosej zależy od kilku czynników i nie jest tak proste, jak ustawienie timera.
Jak długo odpoczywać mięso przed podaniem
Różne mięsa różnych odmian i rozmiarów będą wymagały własnego, niepowtarzalnego okresu odpoczynku. Zamiast jakiejś idealnej zasady (np. „daj mu pięć minut!”), niektórzy kucharze mierzą czas odpoczynku na podstawie tego, jak długo dany kawałek mięsa spędził na grillu. MarthaStewart.com sugeruje że mięso powinno odpoczywać przez połowę czasu potrzebnego na jego ugotowanie. Więc jeśli twój stek zszedł z grilla w ciągu 20 minut, pozostaw go na 10 przed pokrojeniem. Jest to łatwa do zapamiętania zasada, ale jest nieco niedokładna; być może nie zwracałeś szczególnej uwagi na to, jak długo kotlety spędzają na ogniu.
Pisarz kulinarny i autor książek kucharskich J. Kenji López-Alt mówi, że kluczem jest obserwowanie temperatury mięsa, aby określić czas odpoczynku. W przeglądzie opublikowane w serwisie Serious Eats, zauważa, że należy monitorować temperaturę za pomocą termometru do mięsa — to doskonałe przypomnienie, że każda kuchnia potrzebuje takiego termometru, jeśli chcesz prawidłowo ugotować mięso. (Możesz iść prosto lub fantazyjne z wyborem termometru).
Szukasz idealnej temperatury, którą chcesz zmierzyć od środka cięcia: mówi López-Alt słodkim punktem jest 120 stopni Fahrenheita. W tej temperaturze włókna mięśniowe mięsa rozluźnią się na tyle, że nie będą wydzielać soków po pokrojeniu.
Wspaniałe w tych wskazówkach jest to, że działają one również na większe kawałki, takie jak pieczenie, więc nie chodzi tylko o mięso schodzące z grilla. Możesz zastosować tę metodę również do żeberek lub pieczeni z polędwicy wieprzowej prosto z piekarnika.
Jeśli chcesz wyglądać jak ekspert od grillowania przed przyjaciółmi i rodziną, naprawdę będziesz potrzebować tego poręcznego termometru do mięsa. Ten znak 120 stopni jest wystarczająco łatwy do zapamiętania, jeśli chcesz się pochwalić najbardziej soczystym stekiem na bloku.